Islands

A requirement had been that the brutal charm of the still-present trenches, concrete elements and anti-tank walls remain intact. At the same time, the preservation of the site’s ecological value was a priority, in which regard the client supplied Bureau B+B with detailed information. B+B took on the challenge of designing on these terms, with the result that the opposite poles of recreation and nature conservation were both taken fully into account in the design. With regard both to the existing wood landscape and military paraphernalia, little was changed, and simple interventions turned out to be sufficient to turn the rough area into a park. The firm’s free approach to the landscape – for instance the addition of recycled green glass to the loose-fill pavement, which sparkles by day and is illuminated by countless embedded solar-cell lamps in the evening – turned out to be an eye-opener for the German client. The terrain’s different biotopes were classified according to their respective degrees of sensitivity. Thus, the number and location of paths was ultimately determined by how intensively the park is used. Where nature needs more protection, there are, quite simply, fewer paths. There are even a number of spots that are entirely inaccessible to the public. Interestingly enough, though, these were not the ecologically most valuable spots, but those that, due to breaking branches and the danger of falling trees, were selected for clearing. These ‘islands’ are surrounded by fascines and are now used by the University of Brandenburg as research locations. However, despite the no-go areas, the circa 5-km-long network of paths gives visitors the feeling that they are free to wander wherever they wish. The intensive program was concentrated on the park’s periphery, around four ‘terminals’: large, brick-red concrete elements equipped with slides, climbing holds or trampolines. (…) Their form and use are not immediately clear at first glance. This is indeed their strength: you can sit, sunbathe or picnic on them or just look around; they can be used as décor for theatrical productions or outdoor concerts. The magical attraction of the terminals brings the recreational function of the Waldpark into focus – only nature lovers penetrate deeper into the park.

Bureau B+B, Waldpark Postdam (2001)

01-BB-landscape-architecture_waldpark_potsdam 02-BB-landscape-architecture_waldpark_potsdam 04-BB-landscape-architecture_waldpark_potsdam 05-BB-landscape-architecture_waldpark_potsdam 06-BB-landscape-architecture_waldpark_potsdam IMG_1083

Bureau B+B, Waldpark Postdam (2001)

Advertisements
Islands

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s