Parametric Design

The initial design for the park was developed through iterative analog diagramming, which was then replicated and expanded with the use of parametric software. Systematic urban analysis was performed on the site, evaluating land use, park usage, circulation patterns, tree conditions, and drainage systems. To resolve these interrelated variables, the design team utilized four material systems: an expandable, modular paving system; large sloping meadows; vegetated infiltration basins; and low retaining walls to mediate between paving and planted areas. Site research was also conducted, on multiple days and at different times, to determine both points of entry and desire lines. The design team then mapped these points and movement vectors and created the final design from their interpretation. The points were connected with a central pathway that thickened to support programs and amenities. The design process then proceeded through a hybrid of analog and digital techniques. Utilizing a combination of blend tools, manual adjustments, and hand drawings allowed for idiosyncratic moments while conforming to a robust formal rule set based on environmental, spatial, and material logic. Corrections and adjustments to the design were always performed by hand-drawn overlays. Physical models were created to develop the paving patterns and wall profiles. (…)

The primary determinants of the formal design decisions were driven by a hierarchy of circulation patterns, access points, social nodes, existing trees and structures to retain. By linking these points with a single path, the design forms a consistent linear promenade along the length of the park while allowing for lateral crossings across the park. Major and minor plazas are formed at key junctures through the thickening and thinning of the path to accommodate but also to allow for unanticipated appropriation. In the initial design phase, these decisions were made through intuitive understanding of the parameters of the site and embedded in an analog rule set that guided design decisions. In further research we have codified the relationship between the spatial logics of the design and the material logics of the tectonic, in a parametric algorithm.

Sin título

David Fletcher + Fletcher Studio, San Francisco South Park (2017)

FIND IT ON THE MAP